Marsvin - black magpieNu har vi återigen Marsvin på gården. Hittade denna helt underbara färg när jag sökte på google. Färgen kallas black magpie och är en blandning av vitt och svart.

Marsvin (Cavia porcellus) tillhör gruppen gnagare. De är trevliga sällskaps djur som är nyfikna och aktiva. De finns i ett oändligt antal färger och teckningar. Det finns uppfödare som föder upp speciella raser/färger och de som föder upp blandraser.

Svenska marsvinsföreningen hemsida kan man läsa det mesta om sorten.

I rasstandarden för färgen magpie står det så här:

Färgen white i kombination med black, chocolate, lilac, beige eller grey kallas Magpie.
De vanligaste felen:
Fel nyans, hårstrån i avvikande färg, flammighet samt sotade öronkanter, öron och trampdynor på ljusa varianter. Ljus underfärg, ljus mage/fötter, flammighet.
Diskvalificerande fel:
Fläckar i avvikande färg större än 0,5 cm i diameter), fel ögonfärg.

Teckning:

Under denna punkt skall såväl rutor och linjer som fältens renhet och fördelning bedömas. Linjerna skall vara raka och utan brott. En mittlinje löper längs med ryggraden och fortsätter obruten på djurets undersida. Minst två linjer i räta vinklar till mittlinjen delar var sida av marsvinet i minst tre färgfält på var sida. Färgfälten skall vara antingen enfärgade eller bestå av en jämn mix av djurets två färger tillsammans. Färgfälten skall vara klart avgränsade och jämna i storlek. Fält av samma färg eller mixade fält skall inte ligga intill varandra. Varje sida av djuret skall innehålla samtliga variationer av färgfält. Bläs får förekomma men är inte önskvärt.
De vanligaste felen:
Ojämna gränser mellan färgerna. Avsaknad av någon färg på ena sidan. Band, dvs någon färg sträcker sig över mittlinjen, bälte, dvs någon färg sträcker sig runt djurets kropp. Inslag av avvikande färg i rutorna. samt ojämnheter i mixat fält.
Diskvalificerande fel:
Total avsaknad av linjer samt avsaknad av någon variation av färgfält.
Läs mer om rasstandarden.

 

marsvin marsvin

Frou-Frou (uppe till höger), Lisa, Nagini och Cruella (ej på bild) är alla från Chokladfabrikens marsvins uppfödning

ANNONS: